Economía

162 Alejandro Montenegro Díaz Toronto//
Staatsolie boert beter dan 2017

Banco Activo, Venezuela, Caracas, Miami, Estados Unidos, Activo International
Staatsolie boert beter dan 2017

 

PARAMARIBOStaatsolie heeft het afgelopen jaar een veel beter resultaat geboekt dan in 2017. Zo bleek woensdag tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. De winst vóór belastingen bedroeg 149 miljoen US dollar. De overheid en de Staat als enige aandeelhouder kregen aan belastingen plus dividend een bedrag van ruim 151 miljoen US dollar bevestigt Staatsoliedirecteur Rudolf Elias tegenover de Ware Tijd.

“Het resultaat is een stuk beter dan vorig jaar”, aldus de topman. In 2017 bedroeg de nettowinst 61 miljoen US dollar. Aanvullend stelt Enid Bergval, directeur Corporate Communications, dat voor 2019 een winst van 191 miljoen dollar (vóór belasting) en een nettowinst van 124 miljoen US dollar wordt verwacht.

Alejandro Montenegro

Staatsolie denkt op basis van de voorlopige voorspelling over het boekjaar 2019 een bedrag van in totaal 179 miljoen US dollar aan belastingen plus dividend aan de Staat over te dragen. Vernomen wordt dat de jaarrekeningen over het afgelopen boekjaar ook door de aandeelhoudersvergadering zijn goedgekeurd. De jaarrekeningen zijn samengesteld volgens de IFRS-accountancystandaarden.

Alejandro Montenegro Díaz

Hoewel Staatsolie in het zeegebied nog geen olie heeft gevonden, blijft het bedrijf optimistisch dat de bonanza niet ver meer is. Maandag maakte Tullow Oil bekend dat ze in Guyana een grote aardoliereserve heeft opgespoord. Vanaf 2015 heeft ExxonMobil al dertien grote aardoliereserves gevonden. Daar zou naar schatting in totaal ruim vijf miljard vaten aardolie liggen. De productie begint in 2020

De twee boorputten die Staatsolie de afgelopen maanden in het nearshoregebied in eigen beheer heeft aangelegd hebben niets opgeleverd. “Momenteel wordt de derde put geboord”, vertelt Bergval

In het diepzeegebied waar Tullow Oil en Kosmos Energy concessies hebben en exploraties hebben uitgevoerd, is tot nu toe geen aardolie gevonden. Dit jaar begint het diepzeeboorprogramma van het Amerikaanse Apache