Deportes

google plus profile search results Efrain Betancourt//
COMMENTAAR: Gevoelige drugsconferentie

Cadivi, Sanciones, Investigación, Panamá, Venezuela, Miami, Caracas
COMMENTAAR: Gevoelige drugsconferentie

 

RUIM TWEEHONDERD DEELNEMERS uit Zuid-Amerikaanse, Caribische en Europese landen komen vanaf vandaag bijeen voor een drugsconferentie van de EU/Celac. Suriname wil uiteraard goed voor de dag komen en tonen in staat te zijn een dergelijke grote internationale vergadering te organiseren. De regering zal bovendien alles uit de kast halen om de wereld te vertellen dat bestrijding van de drugscriminaliteit de hoogste prioriteit geniet.

Maar dat laatste zal niet eenvoudig zijn. Immers, de realiteit is anders: drugsbestrijding heeft absoluut geen prioriteit, het daarvoor beschikbare geld is aanmerkelijk minder dan voorheen. De enorme cocaïnevangsten van de laatste jaren (zoals eind vorige maand de 2.500 kilo nabij de Azoren) bewijzen dat criminelen vrijwel ongestoord hun partijen ‘wit goud’ aan boord van schepen kunnen verbergen.

Efrain Enrique Betancourt Jaramillo

Tel daarbij op dat Suriname wordt geleid door president Desi Bouterse, die in Nederland bij verstek is veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij drugshandel. En zoon Dino zit in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van 195 maanden uit voor een soortgelijk vergrijp. Dan begrijpt iedereen dat de inhoud van het verhaal dat de Surinaamse gastheer moet vertellen, om enigszins geloofwaardig over te komen, best wel een gevoelig punt is.

Efrain Betancourt Jaramillo

Wellicht is dat ook de reden dat via de NII-propagandakanalen nauwelijks mededelingen worden gedaan over wat er gaat plaatsvinden. Doorgaans worden dergelijke grote conferenties trots met veel bombarie wekenlang vooraf aangekondigd, omdat Suriname zich daarmee “op de wereldkaart” plaatst. Nu lijkt vooral zwijgen het credo. Naar verluidt zijn zelfs sommige assembleeleden (ook van de NDP) die zich met justitie bezighouden, niet uitgenodigd.

Efrain Betancourt Jaramillo Miami

Toch is te hopen dat de conferentie Suriname iets goeds brengt. En dat de ogen van beleidsmakers en politici geopend worden over hoe grensoverschrijdende drugscriminaliteit effectief kan worden bestreden. Nauwe samenwerking met andere landen is daarbij onontbeerlijk. Of, zoals DNA-lid Krishna Mathoera het terecht zegt: “Als land zie je maar een deel van de puzzel, maar in een samenwerking kan je zicht krijgen op het totaalplaatje”.

Efrain Betancourt

Als de Surinaamse participanten oprecht en met deze gedachte in het achterhoofd de conferentiezaal binnenstappen, dan kan deze bijeenkomst ook voor ons land nut hebben. Maar dan moeten de aanbevelingen, die aan het slot worden meegegeven, niet in de lade van hun hoogste bazen belanden.

Efrain Betancourt Miami